iTryton napisał:
Witam,
poszukuję głośników do mojego nowo zakupionego sprzętu, czyli Pionnera SA-508. Sprzęt będzie grał w pomieszczeniu o ok. 25m kwadratowych. Preferowany rodzaj muzyki do blues, rock, klasyka, czasem coś spokojniejszego. Szukam głośników podłogowych lub dużych podstawkowych, możecie mi coś polecić? Poniżej krotka specyfikacja wzmacniacza:
Power output: 25 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 20Hz to 40kHz
Total harmonic distortion: 0.03%
Damping factor: 30
Input sensitivity: 2.5mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 76dB (MM), 98dB (line)
Output: 150mV (line), 30mV (DIN)
Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω
Semiconductors: 3 x IC, 21 x transistors, 18 x diodes
Mam na oku następujące:
www.olx.pl/oferta/paradigm-monitor-3-CID...mpGd.html#c7b362aece
Mój budżet to 1200PLN.
Spory budżet jak na taki wzmacniacz
ale może to i dobrze , kolumny to podstawa a jak kiedyś znudzi Ci się już blueline to zmienisz wzmacniacz na coś lepszego.
Paradigm to nie znam ale w ciemno polecam kolumienki ROGERS
Rogers LS2/3P te lepsze
ROGERS LS2/1p ale te też fajnie zagrają
w jedym i drugim przypadku spokojnie możesz sie jeszcze coś targować
z tańszych dwudrożnych kolumienek to polce jeszcze
TESLA ARS 9104
oraz
Grundig Box 550 professional
warto na pewno zainteresowac się jeszcze tymi kolumnami
KEF CARLTON III ciekawe jaką osiągną cenę
oraz
CELESTION DITTON 15
Świetnie brzmiące kolumny - niedoceniane u nas (w zasadzie to TESLA)
ACRON 600B ale cena spokojnie do zbicia i to sporo choć kolumny na pewno warte pokojnie swojej ceny zgrają zna
może wizualnie nie powalają ale brzmieniem na pewno. Co do ceny to widziałem model niższy też 3-drożna kolumna 500B i sporo tańsza około 400 zł więc może warto przemyśleć,
Szukaj także Grundigów serii professional model box 650 albo 850, wszystkie grają bardzo ładnie cena około 600 zł (obecnie na all chyba widziałem model 850 za jakies 400-500 zł ale nieco zdezelowane),
Kolejna ciekawa pozycja za dobrze pieniądze to
B&O S60 ( tylko jakis problem z mocowaniami maskownic i z tego co widziałem materiał na maskownicach do wymiany) ale kolumny grają świetnie mam do dziś model S75 genialna kolumna.
i na koniec spore paczki PN SOUND BR3/70 u nas mało znana niemiecka manufaktura ale to kawał solidnego stereo.
Na koniec dopiszę, że najlepszym sposobem byłoby spróbować wzmacniacz z każdymi kolumnami ponieważ to jest nalepszy sposób aby dobrać odpowiednie kolumny. Nie zawsze jest tak że lepsze i droższe kolumny zagrają lepije od tych tańszych i "gorszych". Na tym polega cała zabawa aby testować.
Poleciłem z tych kolumn co znam i wiem że warte polecenia