zainspirowany wpisem kolegi Laslo chciałbym zebrać opinie o Integra Onkyo,
Nie słyszałem wzmacniaczy Integry, (znajomy miał dwa wzmacniacze i troszkę był rozczarowany brzmieniem), ale słyszałem Integry końcówki mocy z pre i to gra bardzo dobrze
składam teraz wieże Integry jak poniżej:
Onkyo Integra M-504 końcówka mocy
Onkyo Integra P-304 przedwzmacniacz
Onkyo Integra T-9990 tuner
Onkyo Integra EQ-540 equalizer
Onkyo Integra DX-6570 kompakt
Przyznam że preamp jest genialny w zasadzie to jest to samo co M-3370 tylko chyba produkowane na inny rynek, ale niczym sie nie różni poza kolorem są złote a w moim komplecie białe/srebrne, podobnie końcówka mocy to to samo co model M-5570, Końcówka jest rewelacyjna 165 W w RMS na kanał przy 8 ohm - przepiękne zegary wychylające się za grubym szkłem - to na prawdę robi wrażenie. Przedwzmacniacz dodatkowo ceniony jest za świetny pre gramofonowy (wkladka MM/MC).
z tej linii jest jeszcze wyższy model końcówki M-508, odpowiednik m-5590, jest jeszcze m-506 czy tez m507 ale sa mniejszej mocy i chyba sa niższymi modelami od 504 tak jak porównywałem parametry to chyba są niższymi modelami.
No i oczywiscie M-510 Grand Integra ale to juz inna bajka !!!
Tuner dopiero niedawno dotarł więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć - jeszcze nie miałem okazji porzadnie przesłuchać, widać na pierwszy rzut oka że ma napakowany wszystkim czym tylko można - wszelkimi systemami i brzmi super - ale to dopiero muszę osłuchać porządnie - poza tym jest to polecany na forach tuner uznawany za jeden z najlepszych tunerów ever - ale czy to prawda - tego nie wiem. Ceny na ebay kształtują sie miedzy 1000-2000 zł wiec chyba musi grać
- łaski nie robi !!!
Wczoraj odebrałem także equalizer EQ-540 - także najwyższy model equalizera - wygląda super - świeci także rewelacyjnie - podświetlane wszystkie suwaczki - sporo regulacji - każdy suwak dla konkretnej częstotliwości jest podwójny (oddzielnie lewy kanał oddzielnie prawy kanał. Cześć przycisków jest z metalu a część z plastiku i wiadomo te plastikowe nie robią dobrego wrażenia - co do walorów odsłuchowych to wypowiem się dopiero za jakiś czas.
CD DX-6570 - brzmi świetnie choć nie ma dużej różnicy miedzy 6540 czy 6550 które także brzmią bardzo dobrze, moją taką ciepłą analogowa barwę z dobrze wyeksponowanym środkiem i selektywna górą - jak za cene kilkuset złotych moim zdaniem ciężko znaleźć cos co zagra lepiej - tylko ten cholerny laser - jak padnie to kaplica - ale dlatego i cena jest taka niska inaczej na pewno kosztowałby więcej.
Pozostaje mi poszukać jakiś konkretny megnetofon do kompletu - ale tego akurat jest sporo - wiec nie ma pośpiechu
czy ktos ma jakieś doswiadczenia z niższymi lub wyższymi modelami integry - chętnie posłucham opinii