Przywiozłem Tannoy do domu i właśnie ich słucham.
Postaram się opisać jak to gra, chociaż zaznaczam,że nie jestem dzwiękowym onanistą i nie wiem co to znaczy góra spłaszczona, czy jasny dół
Jako pierwszy problem który napotkałem to bardzo małe dziurki do podłączenia i zaciśnięcia kabli głośnikowych. W ogóle jakieś małe te pokrętła (zaciski ) jakby przystosowane do kabla cienkiego.
Jakoś podłączyłem i PLAY...
Na pierwszy ogień poszedł mój najnowszy nabytek heavy- Monstrum-LP Czas... dźwięk jaki się wydobył lekko mnie zmartwił. Dużo bassu, ale rozlazłego, i zero selektywności gitar, wokal cofnięty lekko zniekształcony- po prostu brak czystosci...
Potem puściłem Panterę- niski struj gitar, sekcja nie za bardzo zagęszcza, mocny wysunięty do przodu wokal Anselmo.Powinno być czysto i selektywnie- nic takiego się nie wydarzyło- brzmi to jak z głośnego ''jamnika''
Tłumacze sobie ,ze to wina moich uszu, które realizatorzy muzyki przyzwyczajają w ostatnich czasach poprzez loudness War to sytuacji ,ze brzmienie analogowe trochę przybrudzone staje się dla mnie nieakceptowane.
W związku z tym puściłem sobie nieremasterowane wydanie 666- Kata-kto słyszał ta płyte wie jak jest nagrana, ale oczywiście jako fan kiedyś zakochałem się w tym piwnicznym brzmieniu i nie wyobrażam sobie aby ta płyta miała zabrzmieć cyfrowo- i rzeczywiście Tannoy poradziły sobie tu dobrze.
Mam taka jedną płytę WODA- RK- spokojne dzwięki, duzo smaczków tj,burza deszcz, cykadła, bity,akustyk- i tannoy znowu sobie nie poradził- zagrał to tak kartonowo, bez tej selektywności.
JBL- wypadają w tym zestawieniu dużo lepiej, ponieważ potrafią dostosować się do każdej jakości płyty,czy to jest wspomniany Kat z trzema szóstkami, czy krytykowana za loudness War Death Magnetic -Metallica, a zdaję sobie sprawę ,ze te JBL to nie jest jakaś górna puła.
Kolumny stoją na panelach, Jbl na kolcach, tannoy nie ale nie sądze że to cos by pomogło.
Dać im trochę czasu, licząc na to że się jeszcze ułożą ze sprzętem i moimi uszami, czy może jakis tuning...doradźcie coś... bo teraz mam ochote przełączyć się na JBL i Tannoye oddać... mam jeszcze możliwość wziąć jakieś stare Pionier, nawet nie wiem jaki model, ale dużo większe gabarytowo i z tamtych czasów.
edytuje post... zrobiłem eksperyment, jeden kanał podłączyłem do JBL, drugi Tannoy- przełączając kanały z prawego na lewy słychać różnice - po prostu masakra między tymi paczkami jest przepaść te Tonney to jakaś porażka . . . oddaje je .
Do administratora forum- po jaką cholerę . po pewnym czasie (krótkim) wylogowuje użytkownika z automatu, pisze ten post 2 raz ponieważ jak juz wypociłem za pierwszym razem moje wywody klikam dalej to każe się jeszcze raz zalogować a wypociny ida się jeb...ć -