Zazwyczaj do tej pory tylko kupowałem na allegro, ale ostatnimi czasy przed wakacjami postanowiłem zrobić porządek i sprzedać kilka rzeczy na popularnym portalu. Co mnie najbardziej zaskoczyło to prowizja, jaka byłem zmuszony zapłacić za możliwość ogłoszenia i sprzedaży przedmiotów? Dziwi mnie to ze przy wystawianiu jesteśmy tylko informowania automatycznie o koszcie wystawienia aukcji (relatywnie niskim w porównaniu z prowizja. Co może wprowadzać w błąd) a nie ma żadnej informacji na temat jak duża będzie pobrana prowizja w przypadku sprzedaży przedmiotu? Taka informacja powinna się ukazywać przy próbie wystawienia aukcji tak, aby każdy wiedział przed ile będzie musiał zapłacić a nie dopiero po sprzedaży(chodzi oczywiście o aukcje typu „kup teraz”!!
Ponadto zacząłem się zastanawiać ile średnio może miesięcznie zarabiać allegro na wystawionych przedmiotach. Według informacji znalezionych w Internecie i informacjami, którymi chwali się allegro ma ok. ponad 2 miliony aukcji. Przedmioty SA wystawiane zazwyczaj na 10 bądź 14 dni(dopłata 20 gr.!) i jeśli uśrednimy ze koszt wystawienia 1 aukcji wynosi 1 zł miesięczny przychód portalu to 4 miliony złotych!!!! Jeśli do tego dodamy opłaty bezzwrotne jak opłata za wyróżnienie, podświetlenie, pogrubienie itp. sumując od tego prowizje pobierane od sprzedanych przedmiotów spokojnie można założyć, że jest to kolejne 3 do 4 milionów złotych!!!!!
A wiec łączny uśredniony zysk portalu wacha się średnio od 6 do 8 milionów polskich złotych!!