mareks napisał:1. ale ile takie cudowanie kosztuje, pewnie tyle ile same kolumny
2. jezeli masz sprzet w pomieszczeniu z górnej półki co za tym idzie z grubej kasy..
3. i ... testował
4. sam zobaczysz ze jest to kawał zabawy...
5. z tymi płytami Patrick po 110 kg to chyba lekko przesadziłeś
,
6. nie mówię że nie, ale faktycznie słyszałeś aż taką różnicę ??
musisz mieć świetny sprzęt i idealne środowisko do słuchania w pomieszczeniu... czego każdemu życzę .
Marek pozwolilem sobie troche "poszatkowac" Twoj wpis ale w ten sposob bedzi mi latwiej sie do niego ustosunkowac
Wiec... =>
1. Wszystko kosztuje. Jesli juz sie zaplacilo za zabawki to brakiem logiki w dzialaniu byloby zaniechanie stworzenia im odpowiednich warunkow do "pracy". Markowe , bezkompromisowo wykonane standy to istotnie powazny koszt. Pozostaje tylko kwestia jak sam zauwazyles zdrowego rozsadku. Wiele rzeczy mozna wykonac samodzielnie lub zlecic wykonanie rzemieslnikowi i zaplacic ulamek ceny gotowca. Poza tym ta metoda ma jeszcze jeen powazny plus => produkt bedzie idealnie dobrany do potrzeb zamawiajacego/wykonujacego (!)
2. Prosze mi wierzyc ze prawa akustyki sa takie same => oczywiscie im klamoty wyzszej klasy tym sprawa ma wiekszy sens ale jakies minimum trzeba zapewnic w kazdym wypadku.
3. Dokladnie (!) -> wystarczy samemu potestowac i zamiast sluchac kolumn poupychanych w meble czy rozpiepszonych bez ladu i skladu w pokolu ustawic je z sensem i
posluchac. Jesli nie zauwazy sie roznicy to... fajnie ma sie kupe rzeczy z glowy
4. Jesli sie roznice zauwazy to istotnie zaczyna sie zabawa i to bardzo ciekawa , ktora zaangazowanej osobie pozwoli wiele sie nauczyc o akustyce i nie tylko czego z calego serca slyszacym zycze
5. Ktos kto zna kolumny Sony SS-G7 ten wie jakich sa rozmiarow. W moim wypadku optymalna wysokosc glosnika wysokotonowego to 110 cm Zeby spelnic ten warunek zamowilem bloki piaskowca o wymiarach 26 cm wysoki x 53 cm szeroki x 36 cm gleboki. Niestety taki piaskowcowy klocuszek wazy 110 kg po wyschnieciu
Zalaczam fotke.
6. Na sluch nie narzekam poza tym mam troche ekspiry jako muzyk
Sprzet , staram sie jak moge mam tylko jedno powazne hobby w zwiazku z tym w miare mozliwosci kupuje najlepsze na co mnie stac...