Witam, mam na imię Krzysiek, to mój pierwszy post na tym forum. Poszukuję jakiegoś używanego amplitunera ewentualnie wzmacniacza o ciepłym brzmieniu mogącego zasilić kolumny 6-cio omowe. Sprzęt jaki aktualnie posiadam:
- odtwarzacz CD rotel rdv 995
- tuner Kenwood kt 990d
- wzmacniacz Kenwood ka 7020
- kolumny quad 21L (pierwsza wersja), 125w, 6 ohm
Nie jestem audiofilem. Jak tylko skompletowałem ten zestaw to byłem zachwycony czystością dźwięku, dynamiką i kontrolą basu. Niestety zauważyłem że po dłuższym słuchaniu dźwięk mnie męczy. Teraz już wiem że źle dobrałem wzmacniacz do tych kolumn. Jest za ostro na górze a bas jest za bardzo punktowy. Poprzedni właściciel kolumn pisał że zasilał je Luxmanem L530 i że bardzo ładnie się to zgrywało więc postanowiłem pójść tym tropem i zapolować na jakiegoś luxmana. Z tego co widzę mógłbym sobie pozwolić na amplituner R 1050 ewentualnie jakiś wzmacniacz z serii 400 (amplitunery bardziej mi się podobają) . Niestety nie wiem co ładniej zagra. A może polecicie mi coś innego. Na forach widzę że chwalone są amplitunery Saba, Telefunken, Grundig, Tandberg, ITT, Scott, ale nie wiem czy mają takie cukierkowe brzmienie. Proszę o jakieś sugestie