Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

ТЕМА: Grundig R35a ożywić

Grundig R35a ożywić 7 года 9 мес. ago #7208

• Sevenfifty
  • Sevenfifty аватар
  • Nowicjusz
Witam wszystkich ratujących i użytkujących sprzęt z epoki.Witam się tu gdyż nie zauważyłem miejsca do powitania.Przepraszam z góry za wszelkie wtopy odnośnie forum ,gdyż to moje drugie w życiu.Do tej pory tylko motóry.Kupiłem tytułowy amplituner z rzekomo padniętą jedną stroną nagłośnienia.Po rozpakowaniu zero reakcji (brak podświetlenia ,żadna dioda nie świeci.Przejrzałem środek -sprzet ustawiony na 220v,transformator przekazuje prąd dalej ,zaś spalone 2 bezpieczniki (później wrzucę zdjęcie)Po podłączeniu żarówek w miejsce bezpiecznikow ,ożyło podświetlenie ,ale zaraz spaliła się dioda.W miejsce drugiego bezp. żarówka wywołała dym z rezystora.Pokażę to na zdjęciach znawcom bo jestem laikiem i niewiem ,czy ów bezp. są od przedwzmacniacza czy....
Администратор запретил публиковать записи гостям.

Grundig R35a ożywić 7 года 9 мес. ago #7209

• Laslo
  • Laslo аватар
  • Platynowy Ekspert
  • Спасибо получено: 32
Witaj
Pisząc krótko i zwięźle masz tam Panie niezły bałagan - w tym amplitunerze. Bez schematu, wiedzy i doświadczenia możesz narobić więcej szkód więc....? Raczej na odległość nikt nie wskaże usterki :unsure:

Grundig R35a ożywić 7 года 8 мес. ago #7214

• chrzan49
  • chrzan49 аватар
  • Platynowy Ekspert
  • Спасибо получено: 21
Witam.,Mogę zrobić.Sprzęt gra wybitnie i wart grzechu ale b.trudny w naprawach.Pisz na priv Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Pozdrawiam Tomasz
PS Mieszkamw Zgierzu

Grundig R35a ożywić 6 года 5 мес. ago #7980

• karolmoto1
  • karolmoto1 аватар
  • Nowicjusz
witam wszystkich a moze podpowie mi ktoś jak zdjąć obudowe i panel w R50

Grundig R35a ożywić 6 года 5 мес. ago #7983

• chrzan49
  • chrzan49 аватар
  • Platynowy Ekspert
Witaj.Obie konstrukcje przes...e przez niezbyt mądrych inzynierow.Rozebranie łatwiejsze niz późniejsze włozenie.W R 35 zchodzi pontonowa obbudowa wraz ze frontem i skalą a odkręca sie kilka wkretow od spodu i wywleka flaki.Galy chyba trzeba zdjąć z wyjątkiem strojenia.R 50 chyba podobnie ale robiłem z 8 lat temu i już nie pamietam .
Pozdrawiam Tomasz

Grundig R35a ożywić 6 года 4 мес. ago #8000

• karolmoto1
  • karolmoto1 аватар
  • Nowicjusz
potrzebuje fachowca który doprowadzi do kultury mojego r50 tzn trzeszczą nie które potencjometry moze przeczyścić ,jakaś zarówka nie świeci , ogólnie radio gra ale ma grać i wyglądać przepięknie

Grundig R35a ożywić 6 года 4 мес. ago #8001

• Laslo
  • Laslo аватар
  • Platynowy Ekspert
Namawiam też przy okazji na pomiar wszystkich elektrolitów i wymianę tych co nie wytrzymały próby czasu. Trzy parametry: pojemność, ESR, Vloss
pojemność powinna się mieścić w granicach tolerancji +/-20%. Co ciekawe często stare, uszkodzone elektrolity wykazują na miernikach pojemność dużo większą niż mają na nadruku ;)
Ostatnio robiłem technicsa Su8080 i znalazłem kondensatory np z ESR 150ohm - tak więc naprawdę warto to zrobić - bardzo duża szansa, że brzmienie się poprawi.
W niemieckiej SABIE MI 215 kondensatory FRAKO to się okazała istna tragedia po tylu latach więc w grundigu może być podobnie.
Последнее редактирование: 6 года 4 мес. ago от Laslo.

Grundig R35a ożywić 6 года 4 мес. ago #8003

• karolmoto1
  • karolmoto1 аватар
  • Nowicjusz
Laslo czy zajmujesz się takimi przeglądami i naprawami?

Grundig R35a ożywić 6 года 4 мес. ago #8005

• Laslo
  • Laslo аватар
  • Platynowy Ekspert
Robię dla siebie głównie i po znajomych to co umiem. Czasem robota wydaje się na pierwszy rzut oka prosta, a potem sprawy się tak komplikują, że brakuje czasu na skończenie.... dlatego raczej nie zdecydowałbym się wziąć sprzęt od kogoś i zobowiązać się, że zmieszczę się w określonym czasie i koszcie.
To jest trochę jak z tym programem "Samochód marzeń kup i zrób". Dajesz samochód fachowcom, którzy wiedzą co biorą do programu bo wcześniej mają castingi, a później i tak okazuje się, że płyną z kosztami w grube dziesiątki tysięcy bo trafili na jakąś minę :)

Druga rzecz - ja nabieram dopiero doświadczenia w tym fachu, a nie chcę się uczyć na nie swoich sprzętach :)
Последнее редактирование: 6 года 4 мес. ago от Laslo.

Grundig R35a ożywić 6 года 1 мес. ago #8080

• chrzan49
  • chrzan49 аватар
  • Platynowy Ekspert
Czytaj kolego karolmoto1 post.Masz mój mail.
Tomasz

Ostatnio dodane Katalogi

Ostatnio dodane posty na FORUM

• Нет сообщений для показа

Popularni użytkownicy

Попул?рные профили Про?мотров
piootr 566
chrzan49 316
Laslo 105
Patrick 100
mareks 99
damian 79
Pumcat 70