Witam ponownie. Przez dosyć długi okres posiałem luxmana l400 ale mi się nie zgrał z dualami kompletnie i tak wzlekałem z jego zmianą. Dziś postanowiłem ponowić poszukiwania.
Luxman wydawał się być wspaniałym wyborem a wyszedł klops na całej linii... Nie ta charakterystyka.
Ten wzmacniacz zrobił niezłą kluchę
słyszałem wszystko jakby za pierzyną. Zero otwartości dźwięku, brak oddechu.
Spowodowane to jest tym że jak się okazuje moje Duale CL730 nie są arcy chłodne. Jednak na pewno są ciemne (schowane) na górze i płasko grające pomiędzy średnicą a basem. Nie wiem Jak to wytłumaczyć prościej...
Cóż, generalnie dzięki tym kilku klockom (onkyo,scott,luxman) które miałem dobrze poznałem granie tych głośników. I teraz poszukuje czegoś nieco innego niż przedtem na to wychodzi...
Tym razem na wzmacniacz nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 350/400zl. Myślę iż starczy w zupełności.
Czego poszukuje?
Opierając się na tym co miałem potrzebuje bardziej charakterystyki Scotta niż Luxmana.
Ma grać ciepło ale nie za bardzo... Jasno prezentować tony wysokie z racji ciemno grających kolumn. Bass ma być dociążony, schodzący z podkreśleniem. Mimo wrażenia pełnego basu w l400, Scott bardziej dawał radę przez niżej postawiony bass. Bardziej pasował do skrzyń zamkniętych i tak nie męczył. Oczywiście nie poszukuje skrajności niskich i wysokich żeby nie było
Brnąc głębiej do opisu potrzeb już bardziej mile widzianych to lubię otwartość na detale. A potrzebuję na pewno też fajnej dynamiki.
Po głowie mi chodzą amerykańce z racji "prawie" trafionego wcześniej H.H Scott ale z tym to bywa różnie jak się można przekonać... Mam w zanadrzu ciekawego kandydata, pochodnego dla pewnego modelu marki SHERWOOD. Ale dokładnie nie chciałbym tego ujawniać bo wiem że handlarze czytają forum i robią jakieś niesmieszne akcje z cenami "znanych i lubianych" na forach marek. Ostatnio sam sobie tym zaszkodziłem szukając luxmana i za nic nie pojawiały się normalnie wycenione egzemplarze. Luxmany 410 sięgały granic 1300zł nawet... Dziękuję za takie akcje.
Dlatego też oczekuje pisania o konkretnych modelach na prywatnych wiadomościach. Tak by Google nie ujawniało zbyt wiele...
Logicznie rzecz biorąc wszyscy chcący mi pomóc i dowiedzieć się więcej o krewnej konstrukcji SHERWOODA z wczesnych 80s zapraszam PW. Potrzebuje opinni.
Poza tym luźna i jawna dyskusja wskazana.
Pozdrawiam.