Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Akai GX-R35

O:Akai GX-R35 5 lata 9 miesiąc ago #5307

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0


Powyższe przewody z kolei są wpięte dolną wtyczką.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 9 miesiąc ago #5308

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0
Na tym zdjęciu połączyłem p-kty lutowania z pinami wtyczek, które znalazłem skanując połączenia (1 to będzie niebieski przewód, widoczny na zdjęciu z pierwszego postu).



NA razie tylko tyle wiem :)
Ostatnio zmieniany: 5 lata 9 miesiąc ago przez MaciekRP.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 9 miesiąc ago #5309

  • audiotone
  • audiotone Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 4
  • Oklaski: 0
Przepraszam za zamieszanie ale po przestudiowaniu instrukcji serwisowej podany przeze mnie wcześniej transoptor jest błędny przepraszam :blush: ( bardzo lakoniczna i niedokładna instrukcja tak sądzę ) .
Ale już doszedłem co i jak więc ten transoptor zamontowany w torze taśmy to SPI314 tutaj opis :
www.datasheetarchive.com/dl/Scans-006/Scans-00138634.pdf

Na schemacie jest to transoptor po lewej stronie, i teraz tak 3 przewody, jeden pomarańczowy zasilanie +12V punkt oznaczony przez Ciebie jako numer 3 płytka transoptora punkt środkowy, drugi (niebieski) idzie do potencjometru 30K i punktu oznaczonego przez Ciebie jako nr 1 na płytce transoptora oznaczony jako E , trzeci czarny na płytce transoptora oznaczony literą K idzie do rezystora 680 ohm który jest w punkcie oznaczonym przez Ciebie jako numer 2 ( strzałka powinna oczywiście odnosić się do numeru 2 leżącego na dole płytki ;) ) .
To teraz jest poprawnie.
Przepraszam za wprowadzony zamęt , zmyliły mnie dwa transoptory na schemacie i niezbyt dokładnie opisane. Zaś różniły się zdecydowanie obudową , to mi nie dawało spać.
pozdr. Wojtas
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 9 miesiąc ago #5311

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0
Żeby nic nie namieszać:

-pomarańczowy lutuję do 3,
-czarny pod 2,
-niebieski pod 1 (tego akurat jestem pewien :) )

Oczywiście wszystkie punkty są na płytce, nie na pinach.

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 8 miesiąc ago #5340

  • audiotone
  • audiotone Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 4
  • Oklaski: 0
Miałem już napisać wcześniej, i zapytać się czy uporałeś się z tym Akajem ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 8 miesiąc ago #5345

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0
Ach, zabrałem się do niego tydzień temu.
Niestety :blush:
Po zlutowaniu, podłączyłem i spod czujnika taśmy poszedł dymek...
Trudno, mam nadzieję, że magnetofon nie umarł, nie wiem co z czujnikiem, bo od tamtej pory nic nie robiłem.
Dzisiaj dostałem zdjęcie z innego egzemplarza, które zamieszczam.

Jednak jest różnica ;)
Gdyby czujnik zakończył żywot, to czy go można zdobyć, czy pora rozglądać się za dawcą?
Magnetofon mam od nowości i nie zamierzam się z nim rozstawać, chociażby z powodów sentymentalnych, co na tym forum chyba jest zrozumiałe.

Maciej
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 8 miesiąc ago #5347

  • audiotone
  • audiotone Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 4
  • Oklaski: 0
Witam. Bardzo mi przykro :(
Z tego co widzę to problem jest z tym czarnym przewodem, na zdjęciu co dostałeś to 3 przewody są w jednej lini , a u nas wyszło że czarny ma być podłączony do punktu po lewej stronie , który oznaczyłeś jako nr 2, i tak to wypada na schemacie :dry: , więc nie wiem co się dzieje, a u Ciebie na płytce to nawet niema widocznego urwania przewodu w tym punkcie poniżej tego pomarańczowego :dry: , coś mi tutaj nie pasuje.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 8 miesiąc ago #5348

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0
Trudno, teraz polutuję tak jak mam na zdjęciu i zobaczymy co dalej.
Jak poprzednio pisałem, nawet z lupą nie widać, czy tam był przewód, czy nie .
Pytanie z poprzedniego postu nadal aktualne :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 5 lata 8 miesiąc ago #5362

  • MaciekRP
  • MaciekRP Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 17
  • Oklaski: 0
Dobra wiadomość jest taka, że po wymianie dwóch spalonych bezpieczników 800mA i polutowaniu przewodów jak na ostatnim zdjęciu, magnetofon działa, tzn. przewija, odtwarza, włącza się rewers.
Odnośnie rewersu mam tylko pewne wątpliwości: zmiana kierunku obrotów następuje tylko po przewinięciu taśmy do końca, a wydaje mi się, że powinna nastąpić jak tylko kończy się taśma, a zaczyna rozbiegówka.
Może ktoś jest na 100% pewien jak powinno być?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Akai GX-R35 1 rok 5 miesiąc ago #8038

  • sygryda
  • sygryda Avatar
  • Offline
  • Nowicjusz
  • Posty: 2
  • Oklaski: 0
Witam.
Tak, auto-rewers powinien zadziałać zaraz po wykryciu początku rozbiegówki. Najprawdopodobniej czujnik taśmy uszkodził się.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

Ostatnio dodane Katalogi

Popularni użytkownicy

Najpopularniejsze Profile Odsłon
piootr 541
chrzan49 288
Laslo 101
Patrick 99
mareks 99
damian 77
Pumcat 69
elektrospiro 43
zbychu 40
Sonix 38
WoleMerce 34
Marek-41 32
chuck4 32
marek_c4 27
yellow1 21
ogr30 21
piotr_3miasto 19
DARUTOM 18
Excalibue 15
Dziku 14
  • Brak postów do publikacji.