Miałem część z powyższych i utrzymuję swoją rekomendację
Saba oczywiście gra pięknie, ale była dla mnie całkowicie nie praktyczna, tzw ergonomiczność słabiutka, wszechobecny plastik, ogólnie oprócz dźwięku nie zachwyciła mnie w ogóle. Dużo osób na forum bardzo ją chwali ale ja pozwalam sobie na odmienne zdanie tutaj
Telefunkena miałem bodajże HR 3000 czyli z tej samej linii i gra zapewne podobnie do 5000 - czyli ładnie, ale wizualnie słabo, plastiki i ogólnie samo obcowanie z tymi amplitunerami nie dawało mi przyjemności.
ITT też moim zdaniem lepiej wybrać wzmacniacz niż amplituner, taka chociażby końcówka 80145 gra świetnie i ma większą moc od amplitunera, a do kupienia za mniejsze pieniądze. Podstawowy przedwzmacniacz to karta dźwiękowa, tylko trzeba uważać na volume w komputerze
...a tuner to zawsze można sobie dokupić i to bardzo wysokiej klasy jako oddzielne urządzenie.
Twoich kolumn nie miałem, ale obudowa zamknięta i wymagania do wzmacniacza, które podaje producent; min 20W sugerują, że trzeba im porządniejszego pieca niż 30, 40W kanał, żeby mogły pokazać co potrafią.
P.S., który to ten "spokojny" wzmacniacz do słuchawek?