Kilka dni temu stałem się posiadaczem unikalnego modelu Radmora prawdopodobnie jeszcze z serii testowej o nr. 182 tłoczonej na ramie aluminiowej. Po przekopaniu internetu okazało się że wszystkie źródła nie do końca są zgodne i są zbyt duże rozbieżności co do niektórych danych. Mój egzemplarz nie bardzo pasuje do tychże opisów. Według jednych źródeł seria testowa wynosiła 100 szt. innej 120 szt. natomiast w innym miejscu wyczytałem że było ich około 200 szt.
Seria testowa miała numery tłoczone na ramie, ciemne plastyki programatorów jak i odkryte "telpody" później dopiero po testach wymieniano je na zamknięte. W moim tak właśnie było zrobione w 1978 roku.
Szkoda że zakłady Radmor nie prowadzą porządnej strony, jakiś archiwów gdzie zdjęcia czy tekst pisany odpowiadałby rzeczywistej prawdzie. Wszystkie źródła jakie odnalazłem znacznie różnią się od siebie a mój egzemplarz nie pasuje 100% do żadnej z nich. Pytanie jest stosunkowo proste, czy to seria testowa, czy już z
pierwszych dni produkcji przeznaczonej do sprzedarzy.
Dodam że egzemplarz jest w stanie gabinetowym jak i w 100 % oryginalnym. Od 1978 roku nikt do niego nie zaglądał i praktycznie nie używał. Jakimś cudem taki przetrwał do dzisiejszych czasów. Odziwo wszystko działa.
Z góry dziękuje za jakieś kompetentne informację.
Do mojej kolekcji wgrałem zdjęcia tego egzemplarza, jestem tu nowy i nie wiem czy jeszcze w tym stuleciu moderator dopuści je do ogółu zainteresowanych. Jak długo z reguły trzeba czekać?
Pozdrawiam