oto kilka moich obserwacji i propozycji (kolejność przypadkowa)
-
kolumny corona b9271 kolumna gra przyzwoicie - basu nie brakuje pozostałosć także ładnie zbalansowana, choc może uroda nie grzeszy - zależy co kto lubi - przyzwoita cena w stosunku do brzmienia - niekoniecznie wyglądu
-
Pioneer CS-E530 - troche spora paka jak na taki mały pokoik
, ale wpisałem bo kolumna ciekawa i gra świetnie
-
PN Sound BR2/100 Peter Neubacher - to mało znana manufaktura - ale rewelacyjna, mam osobiscie model BR3/100 chyba najwyższy oparty o 5 głośników w jednej kolumnie, (głosniki nisko i wysokotonowy to to samo co umnie) - ta kolumna na pewno zagra świetnie - moje BR3 powaliły np takie kolumny jak sansuje model SP-4500 czy model SP4000A - tylko tez spore paczki za duze do Twego pokoju... ale na pewno warte uwagi.
-
Sony SS-7300 - świetna kolumna ale to paczka raczej nie na twój pokoik
- osobiscie nie miałem ale wiele dobrego czytałem o tej serii kolumn
-
Grundig Box 850a professional , widziałem chyba dwie aukcje
(tu drug)z tymi kolumnami - ciemne i drewniane - zastanów sie kolego bo do bardzo dobre kolumny - a te ciemne może udałoby Ci sie kupic w cenie około 500 zł - warto warto !!! mam to wiem co pisze model 650 taże wart uwagi niektórzy twierdzo ze bas gra lepiej (mniej rozlazły) jak w modelu 850a , ale to już trzeby było sopie posłuchać, widziałem też model 450 ale cena moim zdaniem troszke zbyt wysoka do stanu itd.
- Heco Precission 300 - widziałem bardzo przyzwoita cena 350 zł ale chyba do licytacji - fajna kolumna bedziesz zadowolony - bo i wygląda bardzo ładnie, mam model 400 ale to juz wilki kloc,
- od siebei jeżeli chodzi o brzmienie szczerze polecę kolumny telefunkena model TL 700 oraz 710 - wielkie brzmienie za niewielkie pieniądze - wyzsze modele są bardzo poszukiwane 800 czy 810, te kolumny moze nie wyglądają ale grają bardzo dobrze - poczytak sobie w opisach aukcji - piszą szczerą prawdę - nie na wyrost,
-
B&O S60 - szkoda że mają nieoryginalne niskotonowy - chociaż może niekoniecznie zły, jakbys miał blisko warto byłoby przetestować, kolega ma model S75 w zestawie z Onkyo TX3000 oraz TX2500 i 4500 gra to wyśmienicie, 60 sa nieco mniejsze dlatego ale także na 4 głośnikach - - poza tym można by było z ceny sporo uwalic bo mają nieorygilane niskotonowe
- JAMO J-121 - osobiscie nie miałem, ale wyglądaja ciekawie i stan ładny
- fisher ste-195 - bardzo fajna kolumna - niedoceniona- za te pieniądze cieżko szukać coś co będzie grało lepiej, zanajomy ma w komplecie z Onky tx-2500 - i swietnie się sprawdzają, widze ze miały robioną pianke w niskotonowych głośnikach , co jest zrozumiałe ze wzglądu na wiek - pytanie tylko czy ktoś to zrobił rzetelnie czy spartolił ?!?
- Widziałem też kolumny Optonica 2525H (zagadaja do kolegi PUMCAT na audiofilku on Ci powie wiecej o tych kolumnach
tak tylko poglądowo wrzuciłem coś od siebie - pamietakj aby sprawdzic sobie czy impedancja się zgadza i w miare moc, najlepiej jets pojechac i samemu przetestowac - ale dobrze wiemy że to nie jest możliwe a przynajmniej nie wszystki zaprezentowane podele kolumn