"piootr" obiecałem, że dam znać jak już będę miał CANTON QUINTO 530 w domu. Muszę przyznać, że po kilku dniach odsłuchów przy różnych stylach muzycznych oraz kilku konfiguracji ustawiania po pokojach, kolumny grają bardzo przyjemnie i jestem mile zaskoczony ich muzykalnością. Szukając monitorów stawiałem kilka warunków, które kolumna musi posiadać:
- bdb opinie wśród właścicieli (szczególnie w kwestii średnich tonów w partiach wokalnych),
- duży głośnik niskotonowy z membraną papierową i gumowym resorem (patrzyłem na głośniki min 20cm) ten model posiada aż 26cm głośnik niskotonowy,
- obudowa typu zamkniętego,
- ładny i skromny wygląd,
- trwała maskownica "SAFETY KIDS" (tutaj jest trwała metalowa)
Powiem tak kolumny odtwarzają bardzo czysto i wyraźnie średnie tony słychać wiele szczegółów głównie w partiach wokalnych oraz instrumentalnych, możliwe że jest to za sprawą jedwabnych kopułek. Spory plus również mają za odtwarzanie niskich tonów, gdzie bas jest sprężysty ze sporym zapasem, momentami można stwierdzić że na tak niewielką konstrukcję zamkniętą jest potężny. Co ciekawe nie spotykamy tutaj efektu dudnienia, może za sprawą dobrego wygłuszenia oraz braku otworu bass reflex. Jedynym mankamentem jest czasem drażniąca góra pasma, momentami mało szczegółowa i piskliwa.
Jeśli chodzi o wygląd i budowę mogę tylko przyczepić się do nieciekawych i kiepskich terminali.
Nadmienię, że kolumny spokojnie dały radę nagłośnić pokój o wielkości 27m
2 bez najmniejszego problemu
Najlepszą stereofonię uzyskałem kiedy kolumny były oddalone od siebie mniej więcej 4 metry. Jak przystało na monitory kolumny bardzo dobrze sprawują się na podstawkach/stand'ach, tak mniej więcej na 50 cm. Poluje teraz na większe QUINTO 540 albo starszego lecz praktycznie identycznego GLE 100 (tam basior ma 31cm).
Kilka informacji technicznych:
CANTON Quinto 530 (drugi po TOP QUINTO 540, następca po Canton GLE 70, ojciec CANTON Karat 300)
Rok produkcji: 1981 / Niemcy
Wymiary i waga: 285 x 460 x 270 mm (Szer. x Wys. x Głęb.), 10,5kg / szt.
Konstrukcja: typ zamknięty 3 drożny
Głośnik niskotonowy: 26 cm (papierowy/celulozowy na gumowym resorze)
Głośnik średnio tonowy: 2,8 cm kopułka jedwabna (Nr. 1086)
Głośnik wysoko tonowy: 2 cm kopułka jedwabna
Moc: 80/120 W
Pasmo przenoszenia: 25 - 30.000 Hz
Podział zwrotnicy: 1000 / 5000 Hz
Impedancja: 4 Ohm