Witajcie!
Mam taką sprawę.
Stałem się od niedawna posiadaczem ładnej, czarnej Sabci MI 215. Gra bardzo ładnie. Ostatnimi czasy grał u mnie też ładny brązowy Dual SV 1400 a wcześniej Combo Lisenkotter Disco 9500 też w cukierkowym stanie.
I teraz tak:
- w porównaniu z kombajnem Disco 9500 Lisenkotter (b. ciepłe granie) to Dual grał też ciepło ale za to bardziej szczegółowo. Może nie tak ciepło jak kombo ale jednak też stwierdzam że ciepło
- Saba to już trochę inna bajka. Spodziewałem się też ciepłej barwy (jak to Saba, TFK, Grundig czy BASF) a w porównaniu do w/w moich sprzętów to jest "najchłodniejsza", za to jeszcze bardziej szczegółowa od Dual'a. No i bezapelacyjnie najwyraźniejsza scena.
-Na Sabie duuużo bardziej słychać dynamikę utworów. Jeśli utwór ma dynamikę to ma jeśli nie to Sabcia gra jak jakieś radyjko kuchenne z USB basu prawie zero (przy tych samych nastawach gałek). Nawet moja małżonka zauważyła że co to? Gra jak jakieś radyjko
tak powiedziała. W Combo Lisenkotter i Dual'u nie słyszałem zbytnio różnic w dynamice Czyli koloryzowały a Sabcia jest pod tym względem bezkompromisowa.
-wokale i chórki również najlepiej wypadają w Sabci. Zresztą nikogo to chyba nie dziwi
I tutaj pytanie bo zapewne ktoś za Was posiada Taką Sabinę. Czy z tą dynamiką to jest u Was tak jak w moim klocku? Pytam bo jednak nie wiem czy wszystko w niej jest w oryginale bo tak.
- przyłącza kabli głośnikowych są przerobione na przykręcane
-nie wim czy jest coś w niej uwalone czy źle podłączam bo gra tylko na wejściu Tuner
Dlatego pytam Was bo nie wiem czy te Saby tak grają czy jest to u mnie skutek uboczny tego że coś jest być może przypalone w środku lub jakaś inna zmota???
I jeszcze jedno.Wskaźniki wychyłowe. Poruszają się dopiero jak głośność staje się na dłuższą metę uciążliwa. Czy to norma bo to pierwszy mój wzmacniacz ze wskaźnikami. Więc czy to jest OK?
Generalnie jestem zadowolony tylko dziwią mnie wyraźnie słyszalne różnice w dynamice różnych utworów. A ha mowa o utworach z PC. Player to Foobar 2000.
Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.