soviet100 napisał:Parametry parametrami np ten mój telefunken TR 550 miał być świetny a okazało się że produkowali go na ilość nie jakość bo nikt normalny nie robi driverów na scalakach (zmniejsza drastycznie koszt produkcji i jakość )
Np Telefunken RR200 idzie pięknie czysto , jakieś 27 razy ładniej niż TR 550 .
W TR 550 zastosowali też mostek selenowy (wymieniłem na diody prostownicze i trafo jest zdecydowanie za małe ) , pisze o tym bo można się zawieźć niby na pięknie wyglądającym i cieszącą się renomą sprzęcie .
tutaj kompletnie się nie zgadzam, fakt RR200 gra tez bardzo ładnie ale TR-550 na pewno nie brzmi gorzej,
wygląd to już kwestia gustu, dla mnie bez porównania na korzyść TR-550, choć srebrny ładniejszy
muszę wspomnieć o jednym że Twój TR-550 jest dość mocno zmordowany - nie ma tragedii ale jednak, możliwe że i brzmieniowo trzeba by sporo w nim poprawić z powodu wieku i tego jak był użytkowany, to już jest loteria - jak trafimy,
dodatkowo zwróćmy uwagę, że jakikolwiek klocek jak jest w ładnym stanie odpolerowany to prezentuje sie o niebo lepiej, wystarczy spojrzeć na niektóre zdjęcia w naszej bazie tutaj na stronie
"trafo za małe" ?!?
soviet100 napisał:Najlepiej wg mnie szukać na tablicy.pl gdzieś blisko gdzie można posłuchać i podjechać (lepiej nawet dopłacić i mieć pewność że się jest zadowolonym ) to jest moje zdanie .
i tu się zgadzam, ale dodatkowo mamy właśnie takie fora jak np. to by popytać innych którzy korzystali z takiego sprzętu i wiedzą jak gra,
niekoniecznie musimy brać to pod uwagę, ale jak to mówią kto pyta nie błądzi
ale faktem jest że jednak jak się czegoś posłucha to nie zastąpi tego nic !!!
soviet100 napisał:A co do mocy w specyfikacji to najlepiej sobie ściągnąć sewisówkę i zobaczyć jakie końcówki mocy siedzą albo hybryda , zobaczyć data sheet czy na prawdę końcówka ma tyle co pisze , spotkałem się parę razy z tym że pisali np 2x100w a końcówka miała 28w na kanał .
wiadomo zwłaszcza przy tych nowych klamotach gdzie "marketingowcy" podają parametry jakie chcą,
w starej daty sprzęcie nie spotkałem się z takim mataczeniem,
co do manuala to na pewno jest gdzie na tym forum zamieszczony (a na pewno schemat) - juz nie pamiętam