Witajcie
minęło trochę czasu więc opisuję co u mnie
Kupiłem nowe kable, ale nie wydawałem dużych pieniędzy, kupiłem tanie przejściówki DIN-Chinch i kabel 10m. Najtańszy porządny, bez szaleństw. I rzeczywiście brzmi lepiej. Ale może doprecyzuje że tamte długie kable które mi nie brzmiały były na prawdę felernej jakości, część z nich mi się porwała na złączach, to je poskręcałem na szybko kiedyś i tak zostało. I było kilka łączeń.. ogólnie nie ma czym się chwalić. Wcześniej jednak kolumny stały w małym pomieszczeniu i dość wysoko i już się przyzwyczaiłem do brzmienia. W większym pomieszczeniu po przeniesieniu tych starych kabli - myślałem że się zapłaczę.
Teraz jednak uruchomiłem amplituner z wejściem mfb, udało się tanio kupić zadbany Philips 794. Jestem MEGA ZADOWOLONY, pewnie jako nie audiofil nie mam rozeznania czy mogło być trochę lepiej czy trochę gorzej, ale dla mnie to rewelacja! Bas czysty, soczysty, nie dudni, można go ściszyć i nadal jest wyraźny i pełny, jak słucham muzykę odkrywam dźwięki których wcześniej nie słyszałem. Od miesiąca prawie siedzę i słucham
Teraz widzę że laptop nie współgra z kolumnami, dźwięk z laptopa nie jest taki czysty jak choćby z radio, ja muzyki słucham na iAudio X5 (takie małe przenośne) i jakość mi bardzo odpowiada. Chciałbym docelowo jakiś odtwarzacz multimedialny kupić żeby i filmy i muzykę można było słuchać w lepszej jakości, skoro z laptopa taki straszny dźwięk wychodzi (że też tego kiedyś nie słyszałem!) Ale ten odtwarzacz będzie później, na razie iAudio X5 wystarcza.
Na pierwszy ogień pójdzie gramofon. Proszę Was o radę: który by dobrze współpracował z moim sprzętem? Przypominam że mam Philipsa 794 z kolumnami MFB.
Wstępne założenia są takie że raczej nie drogi sprzęt (okolice 500zł), w miarę dobra jakość ale bez audiofilskich uprzedzeń. Czyli wole pełen automat a napęd może być bezpośredni, byle w miare dobry. Wstępnie spodobał mi się DUAL 721, może udałoby się niewiele ponad 500zł ustrzelić. Ale napiszcie proszę czy to dobry sprzęt dla takiego nowicjusza i do mojego zestawu by pasował?
Pozdrawiam
Kuba