Przy okazji wątku CD niskobudżetowych (cena około 400 zł), ostatnio postanowiłem porównać dwa modele Onkyo DX-6550 integra oraz Denon DCD-1500
Obydwa CD podłączone były do kolumn Dynaudio P-31 oraz amplitunera marantz 2252B i Haraman KArdona HK 505
wykonanie oceniam bardzo dobrze - nie ma się do czego przyczepić, wiem że to taki "chłyt martetingowy" ale obydwa mają pozłacane wyjścia na tyle
,
jeżeli chodzi o design to chyba Denon zrobił nieco lepsze wrażenie - jak dla mnie - taki cukiereczkowaty jak marantz - nawet fajnie spasował
-błękitne podświetlenie w marantzu jak i Denonie.
Co do brzmienia - obydwa graja na bardzo podobnym poziomie, denon grał nieco bardziej szczegółowo ale onkyo chyba bardziej ciepło i analogowo, ale rożnice bardzo nieznaczne. Wydaje mi się że denon lepiej jeszcze zabrzmiałby ze wzmacniaczem, który lepiej przenosi niskie tony, ten model marantza brzmi bardzo przyzwoicie - jest ot juz jeden z topowych modeli serii 22xx, onkyo chyba bardziej mi sie spodobało w tym zestawieniu. Postanowiłem zmienić wzmacniacz na Harman Kardo HK 505 i sytuacja nieco się zmieniła jak przypuszczałem na korzyść Denona(wzmacniacz Harmana gra bardziej basowo jak amplituner marantza) tutaj chyba denon zabrzmiał wystarczająco ciepło. Bas w denonie brzmiał bardziej kontrolowany i wszystko było lekko bardziej przejrzyste jak w Onkyo w którym to lekko chyba stereo lepiej zabrzmiało.
Jakbym miał wybrać to byłoby mi bardzo ciężko i w zasadzie w zależności czego słuchałem to moje zdanie ulegało zmianie z utworu na utwór.
Ostatecznie brzmieniowo chyba lekko skłaniałem sie w kierunku Onkyo. Jeżeli brac pod uwagę wygląd to nieco bardziej szala przechylała się na korzyść Denona.
Ostateczna ocena - najlepiej kupić obydwa