Witajcie Panowie po latach, już ponad czterech...
Dzięki za pomoc przy wyborze sprzętu, bo jeśli chodzi o dźwięk, jestem zadowolony.
Kolumny Grundig Box 850a cenię sobie bardzo, pięknie przenoszą zarówno górę, jak i dół.
Wzmacniacz Telefunken TA-750 od Sonix'a też jest w porządku, mocny i znacznie bardziej klarowny od SABY. Zastrzeżenia, które do niego mam, są raczej związane z jego wiekiem: potencjometr główny i przełączniki źródeł i przedwzmacniacza skrzeczą. Ale problem jest przede wszystkim z potencjometrem głównym: zaniki basu w lewym kanale, skrzeczenie >> trzeba wtedy przekrzywiając gałkę, dociskając i odciskając, poruszać na boki, pomaga, jak się zostawi na większej głośności. Czy wiecie, gdzie szukać takiego potencjometru? Z chęcią bym go wymienił.
Sprzęt ten jest u mnie włączony do prądu ciągle przez ostatnie lata. Tydzień temu znienacka przestało działać Loudness, bez którego już nie udaje się uzyskać tak bogatego dźwięku za pomocą samych gałek korektora. Niby Loudness to układ korektora w literę V/U, ale nie do końca, nie da się uzyskać takiego dźwięku jak przy włączonym Loudness, kręcąc gałkami korektora.
Szkoda mi ten sprzęt odstawiać. Trochę grzebię w elektronice, ale jako że nie mam nawet schematu, zapytam: czy macie jakąś serwisową wiedzę odnośnie tego staruszka? Wzmacniacz nie był rzucany, stoi w jednym miejscu, nie grzeje się zanadto. Któregoś dnia wstałem, włączyłem swoje nagranie (gram na ElectricPianach) i zauważyłem, że brakuje mi basu. Trudno mi uwierzyć, że przełącznik Loudness nagle się zepsuł, choć w sumie jest to możliwe, skoro wzmocnienie konturu zniknęło z obu kanałów (być może np. zimny lut masy loudnessu, skoro nie działa wcale).
Poradźcie, jeśli wiedzie, w co wpychać ręce, coby się niepotrzebnie nie plątać. Z elektroniką jako taki kontakt mam, lutownicy się nie boję, jakkolwiek jestem raczej niedzielnym elektronikiem (np. nie mam oscyloskopu czy miernika do pomiaru pojemności/indukcyjności).
Po zajrzeniu do środka, żadnych wyraźnych znaków problemu nie widzę, typu przypalone elementy itp.